Onnentonttula

P-pentueen taustoja

Olen tuntenut Maxin jo lähes kuuden vuoden ajan ja aina pitänyt siitä. Se on kaikin puolin mukava rotunsa edustaja: reipas, aktiivinen, avoin ja tasapainoinen. Maxilta löytyy rutkasti niin taistelutahtoa, saalisviettiä kuin ahneuttakin, joten sen motivointi on ollut helppoa. Tutustuin Maxiin alun perin hakuharrastuksen parissa ja sen työskentelymotivaatio ja ohjattavuus tekivät minuun suuren vaikutuksen. Myös kotioloissa se on mukava ja helppo koira (poislukien pienet nuoruusiän "koiruudet" =D).

Max on myös ensimmäinen suomessa PSK:n (Pinscher-Schnauzer-Klubb, Saksalainen rotujärjestö) jalostustarkastuksen hyväksytysty suorittanut snautseri. Saksalainen "snautseriguru" Ralf Achilles sanoi Maxista mm. seuraavaa: "Koira osoittaa koko kokeen ajan olevansa itsevarma ja tasapainoinen. Erittäin tarkkaavainen ja yhteistyöhaluinen, valtavan hyvä temperamentti. Sen ominaisuudet ovat lähes ideaalit, jopa enemmän kuin ideaalit. Rakenteeltaan se on hieman suuri, atleettisen voimakas koira. Suorituskyky on erittäin vauhdikas, se suorittaa käännökset nopeasti. Koko ajan tarkkaavainen, hyvin liikkuva koira ja ennen kaikkea, johtuen temperamentista, erittäin nopea koira. Perusluonne on 1 eli paras mahdollinen ja työhalu samoin paras mahdollinen eli 1."

Pirre on oma kasvattini, joten olen seurannut sen elämää ensi hetkistä saakka. Myös Pirre on todella avoin ja ystävällinen tyyppi, mutta pohjimmiltaan se on kuitenkin hyvin voimakkaasti "yhden miehen koira". Pidemmän päälle se ei jaksa olle kovin kiinnostunut vieraista, mutta minua kohtaan se on snautseriksi jopa poikkeuksellisen miellyttämishaluinen. Kouluttaessa sen suuresta laumavietistä ja miellyttämishalusta on ollut suurta hyötyä samoin kuin "hyvästä ruokahalusta". Taistelutahtoa ja saalisviettiä sillä voisi olla minun makuuni hieman enemmänkin.

Sekä kotona että "kylillä" Pirre on varsinainen on-off -malli. Kun jotain tapahtuu, ollaan menossa tiukasti mukana, mutta turhista ei hötkyillä. Silloin kun ei ole aihetta toimintaan, otetaan sitten niin viimeisen päälle rennosti. Sillä on kohtuullisen hyvät hermot, joten kunnon lepo onnistuu vilkkaammassakin ympäristössä. Toisaalta se on kuitenkin "aina valmiina" kuin partiopoika ikään jos jotain mielekästä toimintaa ilmestyy ja se jaksaa työskennellä pitkiäkin ajanjaksoja kerrallaan.

Sekä Max että Pirre on virallisesti tutkittu lonkka- (A/A ja B/A) ja kyynärnivelten (0/0 ja 0/0) sekä silmien (molemmat terveet) osalta. Maxilta on lisäksi tutkittu kilpirauhanen (normaali) ja Pirreltä kuvattu selkäranka (terve). Mitään kummempia oireita ei kummallakaan ole ollut, terveystutkimukset on tehty ihan varmuuden vuoksi. Muutenkin ne ovat olleet perusterveitä koiria. Maxin jalka piti operoida onnettomuuden seurauksena, mutta muuten se on saanut pysyä terveenä. Pirren kanssa on selvitty haavereista ilman suurempia vaurioita.

Molemmat vanhemmat ovat saaneet näyttelystä laatuarvostelun "erinomainen" (Maxilla SERT, Pirrellä VASERT). Pentueen sukusiitosprosentti on viiden sukupolven mukaan laskettuna 0% ja vain yksi viiteen polveen mahtuvista koirista löytyy toisen takaa myöhemmistäkään sukupolvista.

Kumpikin on myös luonnetestattu, ja Max 2-vuotiaana ja Pirre 3 vuoden iässä. Alla yhteenveto tuloksista ja Suomen snautserikerho ry:n julkaisemasta ihannetuloksesta.

Ominaisuus Max Pirre SSnK
Toimintakyky +1 +1 +1 Kohtuullinen
+2 suuri
Terävyys +1 +1 +1 Pieni, ilman jäjelle jäävää hyökkäyshalua
+3 Kohtuullinen, ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu +3 +1 +1 Pieni
+3 Kohtuullinen, hillitty
Taisteluhalu +3 +2 -1 Pieni
+2 Kohtuullinen
Hermorakenne +1 +1 +1 Hieman rauhaton
+2 Suhteellisen rauhallinen
Temperamentti +1 +2 +1 Erittäin vilkas
+2 Kohtuullisen vilkas
+3 Vilkas
Kovuus +1 +1 +1 Hieman pehmeä
+3 Kohtuullisen kova
Luoksepäästävyys +3 +3 +2 Luoksepäästävä hieman/aavistuksen pidättyväinen
+3 Hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
Laukauspelottomuus +++ +++ + / ++ / +++
Yhteensä +152 +155  

 

Pennut luovutetaan uusiin koteihinsa tunnistusmerkittyinä, rekisteröityinä, asinmukaisesti madotettuina sekä eläinlääkärin tarkistamina. Lisäksi mukaan tulee nippu ohjeita ja neuvoja, muistoja synnyinkodista sekä kasvattajan tuki myös tulevan elämän varalle.

Jos pentue vähänkin kiinnostaa, ota epäröimättä yhteyttä sähköpostitse tai puhelimella. Olemme iltaisin aika paljon "menossa", joten puhelimella ei välttämättä tavoita ihan aina. Meitä voi myös tulla tapamaan kotiimme Siilinjärvelle tai meitä voi treffailla satunnaisesti "milloin missäkin". Luovuttaisimme pennut mielellään seuraamaan äitinsä ja isoäitinsä tassunjälkiä aktiivisesti harrastaviin perheisiin, mutta loppujen lopuksi tärkeintä olisi aikanaa saada kaikille pennuille sopiva ja rakastava koti. Tarkoituksenamme on myös sijoittaa 1-2 narttupentua.